Case Studies

Robotic Laboratory for Cancer Research, Oxfordshire

The client approached Bulb hoping to convert a dilapidated, two storey warehouse into wet & dry laboratories.

Key criteria: Bespoke, high-impact and cost-conscious.

We advised on the adaptation of the building to make it compliant from building control perspective including means of escape, access to the laboratory space and the upper floor, location of WCs and fire safety requirements.

From a laboratory health & safety and compliance perspective; understanding of the client’s research processes, on current and future goals and safety requirements guidance was provided.

Based on the above, the client and the Bulb team created a containment Level 2, drug discovery automation laboratory.

We went on to deliver the project satisfying the technical needs and achieving the desired visual impact within an agreed budget.

The delighted client remarked on our technical expertise:

“It is such an advantage to have lab specialists and experienced professionals of that standard when you’re kitting out a crucial new facility”.

 

Gene Therapy Research Laboratory, London

A rapidly expanding clinical-stage biotech company approached Bulb for consultancy advice relating to the conversion of the third floor of a central London office floor into biosafety level 2 laboratories.

Key Criteria: Compliance, high-quality and speed of delivery.

After the initial consultation and the first site visit, it was clear that the client needed to be in that particular office building due to existing collaborations needed to make the right impression on both visitors and investors.

Based on a thorough review of client processes, the flow of - materials, researchers and waste, an efficient layout was created. A comprehensive review of the current and future equipment needs led to the appropriate provision of space planning and benching.

For the building issues such as low floor-to-ceiling height, the need for higher levels of ventilation and containment, a range of industrial gases the Bulb team came up with the right solutions. A lack of external space for air conditioning plant was met with innovative solutions.

The Project Manager feedback:

“We were delighted with the professionalism of the Bulb Interiors team; the quality of the install and the testament is the fact that we agreed the account prior to completion.”

 

Chemical Analysis Services Laboratory, Manchester

An investor contacted Bulb to carry out a feasibility study to help choose building for their analytical services facilities followed by the creation of detailed design and performance specification for MEP.

Key criteria: Compliance, future-proofing, and value for money.

After carrying out site visits and consultations with the key personnel, we provided a report covering budget costs, timelines and key issues and pros and cons of choosing between their two building options (an office & a warehouse). Based on the report, the investor and client finalised a lease on the building.

The Bulb team then had a clear understanding of the chosen building as well as the nature of client’s need for extensive scientific equipment, ducted fume cupboards, gases, sample receive and storage systems, cold storage etc.

We came up with streamlined, compliant, and efficient architectural design options for the laboratory and office areas.

For the chosen architectural option, all mechanical, electrical, plumbing, data, security, lab benching, gases and cold storage installations were designed and presented to the landlord approval and subsequent delivery.

 

Vaccine Research Company, Oxfordshire

A biotech start-up was looking for their first independent research facility outside the university labs. The business park landlord approached Bulb to advise on their preferred office building suitability for containment level 2 laboratories.

Key criteria: Compliance, support, and a tight budget.

After the initial consultation with the team and a site survey, we confirmed the suitability of the chosen building. We could immediately see issues with containment, goods access, and process flow within the client’s proposed design. We suggested a more efficient, compliant, and leaner layout, which was accepted. We designed and specified the performance criteria for all MEP and installations, including power requirements for all their equipment, 3-phase supply for autoclave and walk-in cold room.

We also delivered the facility cost-effectively to client’s absolute delight.

 

Soft Drinks Company, Greater London

A well-known drinks company approached Bulb to undertake the conversion of an existing ground floor social club and stores into a new production area, R&D laboratory and a cleanroom.

Key Criteria: Compliance, technical building constraints and cost-conscious.

We created a compliant laboratory design, including the detailed design of specialist finishes, drainage and M&E system associated with the new production facilities. Works included installation of new air handling plant and external ductwork, drainage channels, resin flooring, laboratory benching and ducted fume cupboard.

The client was delighted, providing fantastic feedback:

“Bulb have been excellent. The design was done thoughtfully; any changes were handled well with clear communication and alignment. Kelly has managed the project well, making it very easy for me. I am super impressed with Roumen, who has taken real ownership to deliver a first-class result with immense attention to detail. Overall, I am delighted with the result, and I would definitely consider Bulb again in the future.”

 

Petrochemical Sample Testing Facility, Reading

A global organisation looking to agree a pre-let on a site where there was an existing planning consent for a warehouse with limited office context contacted Bulb for consultancy.

Key Criteria: Compliance, technical compatibility, and cost-effective amendments.

The building was designed to accommodate the client’s specialist requirements including modifications to external loading and delivery areas, plant enclosures and supplementary penetrations to the façade.

The layout of stair cores and reception access was found to not best suit the proposed use and was amended.

A detailed scheme was created to give certainty to the developer in terms of the cost associated with an enhanced landlord scheme.

Cost models and timelines were also clearly defined for the tenant with no abortive anticipated when seeking possession of the building.

The client was delighted and provided the following feedback:

“Your professionalism has been outstanding throughout, and your guidance with the design of the building was invaluable. I have learnt a tremendous amount from you all, and am grateful for all of your patience in what has been a steep learning curve for me."

It starts here

Get in touch

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com